Design, technology and gastronomy

Authors

  • Juan Vélez Vélez Investigador independiente sobre Morfología Experimental y Diseño en Gastronomía

DOI:

https://doi.org/10.18046/syt.v10i22.1264

Keywords:

Design, technology, gastronomy, food design.

Abstract

Understand the importance of food and how they are an indispensable part of human development has led to a reflection on how using creative processes of design and use of technology can be consumed foods in ways that no break in social and cultural traditions of a place, not thought possible a while back. This article shows then the first conceptual approaches on how technology and design have been introduced into the food and also shows some examples that support the state of the art by reference to three major restaurants in the world The Cellar of CanRoca (Spain), Mugaritz (Spain) and Alinea (USA).

Author Biography

  • Juan Vélez Vélez, Investigador independiente sobre Morfología Experimental y Diseño en Gastronomía

    Ingeniero Mecánico de la Universidad Pontificia Bolivariana (Medellín, Colombia) y Chef del Instituto superior de Gastronomía Mariano Moreno (Buenos Aires, Argentina). Desde 2008 su actividad profesional se ha centrado en participar en proyectos de investigación cuyas temáticas giran alrededor de Diseño Industrial, buscando la manera de integrar la técnica propia de la ingeniería con las características creativas y proyectuales del diseño. Actualmente se encuentra desarrollando un proyecto de investigación donde se vinculan los procesos creativos del diseño y los procedimientos y métodos de la ingeniería en la creación y manipulación de alimentos para la restauración.

References

Akinmade, L. (2012, febrero). World's Strangest Desserts / Dark Chocolate: Chicago Travel and Leasure [Web Exclusives]- Recuperado de http://www.travelandleisure.com/articles/worlds-strangest-desserts/3.

Andrés, J. (Noviembre de 2011). La creatividad en la cocina puede salvar nuestros mayores desafios. Washington DC, Estados Unidos.

Gabo (2006, diciembre 14). Jjejejeje...un poco de mi... En Cuina gabo cocina [blog]. Recuperado de http://aahhcocinar.blogspot.com/.

Innaba (2012, Mayo 19). El chef de Mugaritz apoya la candidatura de la cocina catalana a patrimonio de l ahumanidad. [Blog] Recuperado de http://inamba.com/blog/el-chef-de-mugaritz-apoya-la-candidatura-de-la-cocina-catalana-a-patrimonio-de-la-humandiad/.

Lawson, B. (2005). How designers think: The design procces demystified. Oxford: Elsevier.

PolyScience (2012). The Anti-Griddle™ Winner of the Food Network's Award for Tasty Technology!. [PolyScience blog]. Recuperado de http://www.cuisinetechnology.com/the-anti-griddle.php.

Scharzhofberger, E. (2012, Enero 17). El Celler de Can Roca: rock and roll baby, rock and roll. En Homo gastronomicus [blog]. Recuperado de http://homogastronomicus.wordpress.com/2012/01/17/el-celler-de-can-roca-rock-and-roll-baby-rock-and-roll/.

Steel, C. (Julio de 2009). Cómo la comida le da forma a nuestras ciudades. Oxford, Inglaterra.

The 50 best restaurants (2012, Mayo). Mugaritz. En The 50 Best Restaurants. Restaurants Magazine. Recuperado el 23 de Mayo de 2012, de http://www.theworlds50best.com/awards/1-50-winners/mugaritz/.

Wagensberg, J. (2002). Si la naturaleza es la respusta, ¿cuál era la pregunta? y otros quinientos pensamientos sobre la incertidumbre. Barcelona: Tusquets.

William Reed media. (2012). The 50 best restaurants. Retrieved 23 de Mayo de 2012 from http://www.theworlds50best.com/awards/1-50-winners/mugaritz/

Downloads

Published

2012-09-30

Issue

Section

Original Research