Design, technology and gastronomy

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Juan Vélez Vélez

Abstract

Understand the importance of food and how they are an indispensable part of human development has led to a reflection on how using creative processes of design and use of technology can be consumed foods in ways that no break in social and cultural traditions of a place, not thought possible a while back. This article shows then the first conceptual approaches on how technology and design have been introduced into the food and also shows some examples that support the state of the art by reference to three major restaurants in the world The Cellar of CanRoca (Spain), Mugaritz (Spain) and Alinea (USA).

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Author Biography

Juan Vélez Vélez, Investigador independiente sobre Morfología Experimental y Diseño en Gastronomía

Ingeniero Mecánico de la Universidad Pontificia Bolivariana (Medellín, Colombia) y Chef del Instituto superior de Gastronomía Mariano Moreno (Buenos Aires, Argentina). Desde 2008 su actividad profesional se ha centrado en participar en proyectos de investigación cuyas temáticas giran alrededor de Diseño Industrial, buscando la manera de integrar la técnica propia de la ingeniería con las características creativas y proyectuales del diseño. Actualmente se encuentra desarrollando un proyecto de investigación donde se vinculan los procesos creativos del diseño y los procedimientos y métodos de la ingeniería en la creación y manipulación de alimentos para la restauración.

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